Tips voor maagzuur

Maagzuur manifesteert zich meestal als een branderig gevoel in de keel en een zure smaak in de mond. De brandende pijn op de borst wordt veroorzaakt door het terugstromen van maagzuur (gastro-oesofageale reflux) in de slokdarm. Het symptoom van brandend maagzuur (pyrosis) kan onschadelijk zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. U moet uw arts raadplegen om de oorzaak op te helderen.

Maagzuur is een veel voorkomende aandoening: elke tweede persoon in Duitsland lijdt eraan. Sommige alleen van tijd tot tijd, andere vaak. Zwangere vrouwen en ouderen worden vaak getroffen. Veel ĎmaagzuurpatiŽntení kennen ook zure boeren en een gevoel van druk op de borst. We onthullen wat helpt tegen brandend maagzuur.

Om te begrijpen hoe brandend maagzuur zich ontwikkelt, is het de moeite waard om te kijken hoe de spijsvertering werkt. Ons lichaam maakt dagelijks ongeveer twee tot drie liter maagsap aan, dat tot taak heeft de maagbrij te verwerken en schadelijke micro-organismen te elimineren. Daarom is maagsap erg zuur met een pH van 0,8 tot 1,5.

De slokdarm is een spierbuis van ongeveer 25 centimeter lang met een diameter van ťťn centimeter, die is bedekt met slijmvlies. Het verbindt de keelholte met de maag. Bij de ingang van de maag bevindt zich een sluitspier (slokdarmsfincter). Dit is als een klep die ontspant als u slikt en zich opent naar de maag. De inhoud van de slokdarm kan in de maag stromen.

Deze route is meestal eenrichtingsverkeer. Het agressieve en sterk zure maagsap is niet gevaarlijk voor de maag dankzij het resistente slijmvlies. De slokdarm is echter erg gevoelig. Als de klep lekt, kan maagzuur terugstromen en de slokdarm beschadigen.

Oorzaken van brandend maagzuur 

Maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Deze omvatten stress en bepaalde voedingsgewoonten, zoals te dik eten of te laat eten. Onder meer de volgende redenen kunnen een aandoening van de sluitspier veroorzaken en dus brandend maagzuur veroorzaken:

 • Mentaal stressvolle situaties zoals stress stimuleren de maagzuurproductie en veroorzaken brandend maagzuur. 
 • Bepaalde voedingsmiddelen hebben invloed op de druk van de sluitspier.
 • Sommige medicijnen (waaronder sommige pijnstillers) kunnen een oorzakelijk verband hebben. Vraag uw arts of apotheker. 
 • Mogelijk is er een hernia diafragmatica opgetreden. Een deel van de maag beweegt door de diafragmaopening in de borst. 
 • Bij zwangere vrouwen ontspant het hormoon progesteron enerzijds de sfincterspier; anderzijds drukt de sterk vergrote baarmoeder tegen de maag en als gevolg daarvan de inhoud ervan in de slokdarm. 
 • Bij mensen met overgewicht komt het ook voor dat er meer maaginhoud naar de slokdarm ontsnapt. 

Maagzuur kan een waarschuwing zijn voor een organische aandoening, zoals een maagzweer of gastritis. U moet dit verduidelijken door middel van een onderzoek door uw arts.

Brandwonden aan het slijmvlies van de slokdarm 

Incidentele zure oprispingen is in het begin niets om je zorgen over te maken. Als het slijmvlies van de slokdarm regelmatig, bijvoorbeeld meerdere keren per week, wordt blootgesteld aan het bijtende maagsap, kan dit leiden tot irritatie en beschadiging van het slijmvlies (reflux-oesofagitis). Het slijmvlies kan volledig worden vernietigd, interne bloeding of vernauwing van de slokdarm kan optreden.

De bovenste luchtwegen, tanden en tandvlees kunnen ook worden aangetast door het terugvloeiende zuur.

Indien onbehandeld, kan brandend maagzuur leiden tot een ziekte zoals oesofagitis. In het ergste geval kan zich een maagzweer of kanker ontwikkelen.

Overigens: de Engelse term "brandend maagzuur" is misleidend omdat het hart niet betrokken is bij brandend maagzuur. Bij brandend maagzuur is er echter een brandende warmte in de borst, waaraan de naam kan worden toegeschreven.

Tips en huismiddeltjes voor brandend maagzuur 

Hieronder staan enkele tips en huismiddeltjes die kunnen helpen bij het verlichten van brandend maagzuur.

 • Eet meerdere (vijf tot zes) kleine maaltijden per dag. Grote maaltijden zijn erg omvangrijk en leiden tot een overvolle maaginhoud. Het risico dat maagzuur in de slokdarm wordt gedrukt, is groter. 
 • Vooral 's avonds moet u grote maaltijden vermijden en niet te laat eten. 
 • Ga niet direct na het eten liggen. 
 • Het is handig om te slapen met uw bovenlichaam iets hoger. 
 • Verlaag uw gewicht als u te veel kilo's weegt. 
 • Vermijd stress, want dit is een veel voorkomende trigger van brandend maagzuur. Ontspanningsoefeningen, lichaamsbeweging, meditatie en rust kunnen helpen om stress en dus brandend maagzuur te verminderen. 
 • Draag geen strakke kleding en maak uw riem los. 
 • Gebogen of gebogen houdingen stimuleren reflux. Vermijd alcohol en tabak.
 • Vermijd sterk zure dranken zoals grapefruit of citroensap en andere sappen gemaakt van citrusvruchten. 
 • Bewezen huismiddeltjes zijn thee met kamille, venkel of karwijzaad. 
 • Kauwgom zou reflex verminderen; blijkbaar beschermt de verhoogde speekselproductie bij kauwgom het slijmvlies van de slokdarm. 
 • Studies hebben aangetoond dat snoep, zoals chocolade, een trigger kan zijn voor mensen die worstelen met brandend maagzuur. In deze gevallen is de theobromine in chocolade verantwoordelijk. 
 • De invloed van koffie op brandend maagzuur is niet helemaal duidelijk. Koffieconsumptie kan de symptomen verergeren. 
 • Veel mensen beschrijven brandend maagzuur na pittig, gekruid eten. De aard van de actieve ingrediŽnten in de kruidenkruiden verschilt echter aanzienlijk, dus een uniforme beoordeling is niet mogelijk. Studies hebben aangetoond dat het actieve ingrediŽnt capsaÔcine, dat verantwoordelijk is voor de pittigheid in chilipepers, de gevoeligheid van de slokdarm voor maagsap verhoogt en zo het branderige gevoel versterkt. 

Helpt melk bij brandend maagzuur? 

Steeds weer leest men aanbevelingen om melk te drinken bij brandend maagzuur. Dit vloeit voort uit de aanname dat het eiwit in melk maagzuur buffert. In het verleden werden patiŽnten met dit klinische beeld uitsluitend met melk gevoed.

Het is de vraag of dat heeft geholpen. Enerzijds wordt zo'n eenzijdig dieet aan niemand aangeraden en anderzijds hebben wetenschappers bewezen dat melk zelfs de zuurproductie in de maag stimuleert.


Behandel brandend maagzuur met medicijnen 

Maagzuur kan ook worden behandeld met behulp van tabletten. Antacida, die maagsap neutraliseren, en protonpompremmers (PPI's, ook bekend als protonpompremmers), die de vorming van een enzym remmen dat nodig is voor zuurafgifte, worden voornamelijk gebruikt om brandend maagzuur te behandelen.

 

 

 

 

 B1&BB1