Kater - wat helpt
Feestdagen zoals kerst of oudejaarsavond, maar ook bruiloften, verjaardagen en vele andere gelegenheden nodigen u uit om een glaasje alcohol te drinken. Vaak stopt het echter niet bij een glas en de ochtend erna word je wakker met een zware kater: je hoofd dreunt, je maag rommelt, je lichaam verlangt naar water en misselijkheid en braken zijn niet zelden het gevolg van te veel alcohol. We geven je tips om een kater te voorkomen en wat je kunt doen als je te diep in het glas hebt gekeken.

Kater bestrijden: wat te doen na te veel alcohol gedronken te hebben

Wat je ook doet - geen katermedicijn ter wereld zal je sneller ontnuchteren. Met een paar tips kun je echter in ieder geval onaangename katerklachten zoals hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid bestrijden.
  • De volgende ochtend zal veel water de symptomen helpen verlichten. Vooral de sterke dorst die elke kater plaagt, wordt verlicht door het water. Stilstaand water is het beste, want koolzuurhoudend water is irriterend voor de maag. Fruitdrankjes zijn ook zeer geschikt om de mineralenbalans aan te vullen.
  • Een stevig katerontbijt kan ook helpen om van de katerverschijnselen af te komen. Iedereen die aan misselijkheid lijdt, moet echter in eerste instantie afzien van eten en alleen licht verteerbare dranken zoals kruidenthee consumeren.
  • Frisse lucht kan ook helpen de kater te bestrijden, dus het is beter dan een dag op de bank. De beweging pompt meer bloed door het lichaam, de circulatie wordt geactiveerd en regeneratieprocessen kunnen beter verlopen. Als de zon schijnt, is het raadzaam om een zonnebril mee te nemen, want fel licht kan hoofdpijn verergeren.

Katerontbijt: wat eet je als je een kater hebt?

De volgende ochtend een katerontbijt kunnen helpen de kater te bestrijden. Als je je redelijk fit voelt, kun je in goed gezelschap ontbijten met een paar vrienden.

Kenmerkend voor een katerontbijt is een hoge vochtopname en een bijzonder vet- en eiwitrijk dieet.Om de elektrolytenbalans weer op orde te krijgen, is het ook aan te raden om bijzonder voedingsrijke voedingsmiddelen te consumeren. U moet echter zelf beslissen wat en hoeveel u eet, afhankelijk van hoe u zich voelt.

Misschien niet naar ieders smaak en niet licht verteerbaar, maar vaak aanbevolen als effectief katerontbijt zijn rolmops. Omdat deze veel mineralen bevat en zo de mineralenbalans weer in balans brengt. Naast rolmops zijn ook voedingsmiddelen zoals augurken (augurken) of stoofschotels met groenten geschikt om de kater te verdrijven.

Hoewel snoep over het algemeen niet wordt aanbevolen voor een kater, is fructose een nuttige uitzondering: honing en fruit met vitamine C kunnen helpen de alcohol af te breken en zo de kater een beetje te verlichten.

Zout en hartig als katerremedie

Zoute gerechten zoals pretzels of pretzels worden ook aanbevolen. De mineralenbalans kan ook worden aangevuld met verschillende dranken. Een hete soep of een glas tomatensap met zout zou bijzonder effectief moeten zijn. Kippen- of groentebouillon zijn ook populaire middelen tegen kater.

De consumptie van alcohol kan ook leiden tot een lichte hypoglykemie in het lichaam - de volgende ochtend is dit vooral merkbaar in een verhoogde trek in hartige, pittige gerechten. Dan kan het katerontbijt worden aangevuld met sandwiches. Volkorenbrood en kaas zijn meestal licht verteerbaar en helpen u snel weer op de been te zijn.

Het is beter om zonder "tegenbier" te doen

Aan de andere kant moet je je vingers van het zogenaamde "tegenbier" houden: als je de kater met alcohol bestrijdt, kun je je symptomen voor korte tijd verlichten, maar de alcohol belast de lever verder en stelt het katerprobleem alleen maar uit, maar lost het niet op.

Kater: dit helpt tegen hoofdpijn

'S Morgens na het nuttigen van te veel alcohol kan een pijnstiller worden gebruikt bij ernstige hoofdpijn. In de meeste gevallen zijn pijnstillers met de werkzame stof acetylsalicylzuur (bijvoorbeeld in Paracetamol) zeer geschikt omdat ze in vergelijking met andere pijnstillers zoals paracetamol niet door de lever worden afgebroken. Als u echter last heeft van misselijkheid, kunt u ondanks een kater beter geen pijnstillers slikken.

Pepermuntolie is een goede vervanger voor het bestrijden van katerhoofdpijn zonder pijnstillers De geur van de olie ontspant de spieren en de hoofdhuid wordt beter van bloed voorzien - zonder de maag of lever te belasten. Doe een paar druppels pepermuntolie op je voorhoofd en slapen en masseer zachtjes in. De olie begint ongeveer 15 minuten na het aanbrengen te werken.

Espresso met citroen is ook een effectief middel tegen hoofdpijn. De combinatie van de twee voedingsmiddelen dempt het pijngevoel en kan dus als alternatief voor pijnstillers helpen om de hoofdpijn te verzachten.

Preventie: de 5 beste tips om een kater te voorkomen

De eenvoudigste - en de meest gunstige voor je gezondheid - tip om een kater te voorkomen is natuurlijk om geen alcohol te drinken, of in ieder geval heel weinig te drinken. Maar als het toch nat en blij wordt, kun je een kater voorkomen of in ieder geval de symptomen verlichten met de volgende tips.

Trouwens: het gezegde "bier op wijn, laat maar. Wijn op bier, ik adviseer je" is verkeerd! De volgorde van de drankjes speelt geen rol bij het ontstaan van een kater, het gaat meer om de hoeveelheid alcohol, individuele tolerantie en andere begeleidende omstandigheden.

1) Drink niet op een lege maag

Zorg voordat je gaat drinken voor een solide basis. Het is het beste om vetrijk te eten - door het vet wordt de alcohol langzamer in het bloed opgenomen en stijgt het alcoholpeil niet zo snel.

Typische feesthapjes zoals noten, zoute snacks of kaas maken het ook moeilijk voor alcohol om in het bloed op te nemen en kunnen daarom een

2) Drink tussendoor een glas water

Iedereen die tussendoor een glas water drinkt, zorgt ervoor dat het lichaam niet te uitgedroogd raakt. Het bloed blijft dun en het risico om de volgende ochtend met een kater wakker te worden met hoofdpijn wordt verminderd.

Als alternatief kan een fruitdrankje worden gedronken in plaats van water.

3) Vermijd begeleidende alcoholen (foezelalcoholen)

Als u alcoholische dranken in grote hoeveelheden gebruikt, moet u ervoor zorgen dat deze alleen ethanol bevatten en geen andere alcoholen. Begeleidende alcoholen zoals methanol of isobutanol komen bijvoorbeeld zowel in whisky, donkere rum of cognac als in rode wijn voor.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is, wordt algemeen aangenomen dat begeleidende alcoholen gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de kater de volgende ochtend. Overigens is wodka relatief vrij van begeleidende alcohol.

4) Niet roken

Rook niet terwijl u alcohol drinkt - dit maakt de hoofdpijn de volgende ochtend meestal erger. Omdat nicotine het alcoholgehalte in het bloed verlaagt en zo het gevoel geeft meer te kunnen drinken.

5) Vermijd alcoholische dranken met suiker

Sommige alcoholische dranken, zoals punch of glŘhwein, bevatten een mengsel van alcohol en suiker. De suiker remt echter de afbraak van aceetaldehyde in het lichaam. Dit afbraakproduct van de alcohol is mede verantwoordelijk voor de kater de volgende ochtend. Daarom is de kater vaak bijzonder slecht na het drinken van punch, cola-mixdrankjes of glŘhwein.

Overigens versnelt koolzuur ook de opname van alcohol in het bloed.

Pijnpil voor het slapengaan? Een pijnstiller voor het slapengaan om een kater te voorkomen? Dit wordt meestal niet aanbevolen vanwege de mogelijke interacties. Acetylsalicylzuur, dat in dergelijke gevallen populair is, tast bijvoorbeeld ook het maagslijmvlies aan, dat al ge´rriteerd is door de alcohol.

Iedereen die bang is dat hij de volgende ochtend met een kater wakker wordt, moet een groot glas water drinken voordat hij naar bed gaat.

Hoe een kater ontstaat

Hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, braken, hartkloppingen en duizeligheid zijn typische symptomen die ons de volgende ochtend na een nacht drinken te wachten staan. Als we alcohol drinken, komt het via het spijsverteringskanaal in het bloed en wordt het vervolgens door het lichaam verdeeld. Op deze manier wordt de alcohol ook naar de hersenen getransporteerd, waar het de overdracht van informatie tussen de zenuwcellen be´nvloedt. Dit leidt tot problemen met waarneming en concentratie, evenals een verminderd reactievermogen.

De alcohol remt ook het hormoon vasopressine in het lichaam. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het terugwinnen van water uit de primaire urine. Door vasopressine te remmen, raakt het lichaam uitgedroogd - dat wil zeggen, het lichaam scheidt meer water af. Kortom: alcohol verwijdert water uit het lichaam. Het waterverlies verdikt het bloed, wat de hersenvliezen kan irriteren en de volgende ochtend hoofdpijn kan veroorzaken.

Samen met het water worden meer mineralen uitgescheiden, waardoor overmatig alcoholgebruik ook kan leiden tot verstoringen van de mineralenbalans. Naast het hoge waterverlies worden de katerklachten ook veroorzaakt door de giftige afbraakproducten van alcohol - met name aceetaldehyde.

Omdat alcohol je moe maakt, maar de slaapkwaliteit aanzienlijk be´nvloedt, zijn vermoeidheid en uitputting meestal ook symptomen

Hoe lang duurt een kater na te veel alcohol?

Katers beginnen meestal zes tot acht uur na het nuttigen van de alcohol. Zo'n kater kan tot 24 uur aanhouden, waarbij sommige mensen zich na overmatig alcoholgebruik nog enkele dagen ziek voelen.

In de regel duurt het niet zo lang om de restalcohol af te breken, zodat autorijden, gezien het alcoholpeil in het bloed, meestal weer mag worden toegestaan. Rijd echter alleen als u zich fit en gefocust genoeg voelt, dus pas nadat de kater volledig is overwonnen.