Te veel zout in de voeding
kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Maar er zijn alternatieven -
waarschijnlijk meer dan de meeste mensen denken.
Sommige gerechten smaken flauw
zonder zout. We gebruiken het niet alleen vanwege de zoute smaak, het brengt ook
de smaak van veel gerechten beter naar voren. Dit is waarschijnlijk een van de
redenen waarom er te veel van op het bord terechtkomt.
Deze overmatige consumptie kan
schadelijk zijn voor de gezondheid, en vooral het risico op hoge bloeddruk,
hartaanvallen en beroertes verhogen. Er zijn tal van alternatieven waarmee de
consumptie van zout kan worden verminderd - en het eten smaakt nog steeds
heerlijk.
Knoflook
De preiplant is een uitstekende zoutvervanger. Het past niet bij alle gerechten,
maar bij bijna alles wat met de mediterrane keuken te maken heeft. Knoflook is
ook heerlijk in marinades, allerlei salades, soepen of stoofschotels. En het is
ook nog eens gezond, vers of in poedervorm. Het verlaagt de bloeddruk en zou het
immuunsysteem versterken.
Citroensap of schil
De zuurgraad van de citroen kan de smaak van gerechten op dezelfde manier als
zout onderstrepen en naar voren brengen. De schil, de fijne reepjes van de
schaal, voegen een fruitige toets toe. Dit smaakt bijzonder goed bij salades,
gekookte groenten en marinades, maar ook bij vis en vlees. Biologische citroenen
zijn echter een must bij het gebruik van de schil.
Vers gemalen zwarte peper
Zout en peper zijn het ultieme kruidenduo, maar als je het zout wilt
verminderen, probeer dan gewoon het pepergehalte te verhogen. Dit past goed bij
soepen, gegrilde gerechten en pasta's.
Dille
De frisse, sterke smaak van dille kan er ook voor zorgen dat je het zout
vergeet. Het werkt vooral goed bij visgerechten, aardappelen en komkommers. Het
smaakt perfect
in combinatie met citroensap.
Gedroogde uien of uienpoeder
Droog geeft de ui een sterke smaak en een beetje zoetheid aan de gerechten. Dat
past goed bij bijna alle hartige gerechten.
Voedingsgist
Voedingsgist, d.w.z. gedeactiveerde gist in vlok- of poedervorm, is vooral
populair in de veganistische keuken. Het is een zeer goede zoutvervanger in
bijna alle gerechten (past ook goed bij vlees!) En bevat veel gezonde
B-vitamines. Het is verkrijgbaar in goed gevulde natuurvoedingswinkels.
Balsamico azijn
De Italiaanse azijnspecialiteit geeft smaak en zoetheid aan gerechten. Het
smaakt even goed bij salades, soepen, vis of vlees. Een goed alternatief voor
balsamicoazijn is ook een fruitige appelciderazijn.
Paprika poeder
Ook hier geldt het smaakprincipe: de kruidigheid, warmte en zoetheid van de
paprika kunnen in ieder geval een deel van het zout vervangen. Dit werkt vooral
bij vleesgerechten.
Gearomatiseerde oliën
Afhankelijk van je smaakvoorkeuren kun je hier chili-olie of truffelolie
proberen. Het intense - maar eigenlijk altijd kunstmatig geproduceerde -
truffelaroma is bijzonder geschikt als zoutvervanger voor pasta, pizza, groenten
en aardappelen.
Rozemarijn, salie en
dragon
Verhoog simpelweg de hoeveelheid rozemarijn en je hebt veel minder zout nodig
voor groente, vis, vlees of soepen. Je kunt dit ook proberen met salie en
dragon. De combinatie van deze kruiden heeft het grootste potentieel en dient
ook het beste de individuele smaak.
Gember
Voor een vleugje Azië: de complexe scherpte en zoetheid van gember is ideaal
als zoutvervanger voor vlees, vis, marinades en soepen.
Sojasaus
De Aziatische kruidenklassieker werkt goed als zoutvervanger in vrijwel alle
gerechten. Er zijn echter aanzienlijke kwaliteitsverschillen, vooral als het
gaat om het glutamaat- en zoutgehalte in de saus zelf. Een ander alternatief
voor sojasaus zijn de zogenaamde kokosamino's, ook een zoete en zoute pikante
saus gemaakt van het sap van de kokospalm, die steeds populairder wordt.
Koriander
Koriander is niet naar ieders smaak. Maar het sterke, citroenachtige aroma is
een goede zoutvervanger in sauzen, soepen en vooral curries.
Chili
Als je van pittigheid houdt, moet je het aandeel chili naar wens verhogen en zal
je het zout nauwelijks missen.
Kaneel
Naast zijn zoetheid en smaak heeft kaneel ook een peperige kruidigheid, die goed
past bij gevogelte, bonen en linzen.
Zoals je ziet: er zijn genoeg
alternatieven voor zout. Vooral in de combinatie van verschillende
zoutalternatieven zijn er veel interessante smaakervaringen waar het gehemelte
graag aan zal wennen. Op internet staan ??al heel wat recepten op het gebied van
zoutarm of zoutvrij koken die zich op de gebruikelijke portalen hebben bewezen.
|