Ben je altijd moe? Dit helpt misschien.
Veel mensen voelen zich vaak moe en uitgeput. Vaak is er niet genoeg slaap achter de symptomen. Maar als je altijd moe bent, kan een ziekte ook de oorzaak zijn van de vermoeidheid. Vermoeidheid kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een ijzer- of vitaminetekort. Maar ook ernstigere ziekten zoals kanker of depressie kunnen mogelijke triggers zijn. Wij hebben voor u de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet die kunnen leiden tot een constant gevoel van vermoeidheid.

Wat is vermoeidheid?

Acute vermoeidheid is een beschermend mechanisme om ons tegen overbelasting te beschermen. Regenereren tijdens de slaap

Ons lichaam komt omhoog en kan nieuwe kracht verzamelen. Als te weinig slaap de oorzaak is van vermoeidheid, kan er een kwantitatief of kwalitatief slaapgebrek achter de vermoeidheid zitten: of u slaapt te weinig of de slaapkwaliteit is slecht en de slaap is niet langer voldoende rustgevend.

Als het lichaam permanent van slaap wordt onthouden, leidt dit tot chronische vermoeidheid. Dit kan onder meer tot uiting komen in concentratieproblemen, toenemende gevoeligheid voor pijn en branderige ogen. Chronische vermoeidheid kan ook een teken zijn van ziekte.

Ziekten als oorzaak van vermoeidheid

Vermoeidheid kan optreden als een begeleidend symptoom van verschillende ziekten. Het moet daarom altijd in samenhang met andere symptomen worden gezien. Voorbeelden van ziektegerelateerde oorzaken van vermoeidheid kunnen zijn:

IJzertekort (bloedarmoede)
Slaapapneu
Infectieziekten
Metabole ziekten
Kanker
Geestelijke oorzaken
Vitamine tekort

Daarnaast zijn er nog tal van andere redenen die ervoor kunnen zorgen dat u altijd moe bent. Een belangrijke indicator of het natuurlijke, gezonde vermoeidheid of vermoeidheid veroorzaakt door een ziekte is, is uw eigen welzijn: ervaart u uw vermoeidheid als normaal of voelt u zich ongemakkelijk over uw vermoeidheid?

Altijd moe - dat helpt misschien!

Als u altijd moe bent, is het de moeite waard om na te denken over de oorzaak van uw vermoeidheid. Controleer vervolgens of u uw vermoeidheid kunt bestrijden met een paar eenvoudige trucs:
 • Probeer erachter te komen of slaapgebrek of stress uw vermoeidheid kan veroorzaken. Test bijvoorbeeld of uw vermoeidheid verdwijnt na een kort dutje.
 • Hou elke dag zoveel mogelijk dezelfde planning aan. 
 • Besteed er meer aandacht aan om geregeld en lang genoeg te slapen. Op een vast tijdstip gaan slapen en ook op een vast tijdstip er weer uit. 
 • GÚÚn laptops, telefoons en televisie in de slaapkamer. De slaapkamer is geen woonkamer of kantoor. 
 • Afvallen en stoppen met roken kunnen ook helpen
 • Drink 2 uur voor het naar bed gaan geen alcohol meer. 
 • Zorg ervoor dat u voldoende drinkt (minimaal 1,5 liter per dag). 
 • Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vitamines. Vitamine B1, B2 en B6 hebben een positieve invloed. 
 • Kijk of je vermoeidheid 's ochtends kan worden verdreven met een koude douche. Of koud water in het gezicht helpt ook al.
 • Wees lichamelijk actief! Beweging brengt de bloedsomloop op gang en kan vermoeidheid verdrijven. Beweeg je fit. 
 • Ga zoveel mogelijk naar buiten aan de frisse lucht, bv wandelen. 
 • Koffie maakt wakker. De cafe´ne die erin zit, werkt vrij snel, na slechts 15 tot 30 minuten. Dan verdwijnt het effect weer. Wie elke dag koffie drinkt, reageert vaak minder intens op de stimulans dan iemand die maar af en toe een kopje drinkt. Belangrijk om te weten: "Cafe´ne heeft gemiddeld een halfwaardetijd van drie tot vijf uur". Dit betekent dat na deze tijd ruim de helft van de ingrediŰnten nog in het lichaam zit. De stof heeft dan geen echt ontwakend effect meer, maar kan nog wel lichaamsfuncties aantasten. "Als je last hebt van slapeloosheid, moet je niet te laat op de dag koffie drinken", adviseert de slaapspecialist. Koffie of cafe´nehoudende dranken in de late namiddag of avond kunnen gevoelige mensen de slaap ontnemen.
 • Als uw symptomen nog steeds niet verbeteren, moet u contact opnemen met een arts om de oorzaak van de vermoeidheid op te helderen. Vooral als er andere symptomen optreden, kan de vermoeidheid ook het gevolg zijn van een ziekte.

Vermoeidheid: psychologische oorzaken

Vermoeidheid kan niet alleen fysieke maar ook psychologische oorzaken hebben. Dit is vooral het geval wanneer vermoeidheid gepaard gaat met uitputting en een depressieve stemming. De oorzaak van vermoeidheid kan dan een depressie zijn.

Mensen met een depressie vinden het vaak moeilijk om 's avonds in slaap te vallen. Bovendien slapen ze meestal niet de hele nacht, maar worden ze vaker wakker. Het is ook typerend dat men, ondanks voldoende slaap, zich niet fris en ontspannen voelt, maar zich moe en uitgeput blijft voelen. Als u altijd moe, lusteloos en "leeg" bent, moet u overwegen om psychologische hulp te zoeken.