Hartkloppingen - wat zit erachter? Hartkloppingen kunnen verschillende oorzaken hebben. Hoewel tachycardie in de meeste gevallen onschadelijk is, kan het een teken zijn van een noodgeval.

Een racehart is ook bekend onder de medische term tachycardie en beschrijft een te hoge polsslag, d.w.z. een te snel ritme van het hart. 50 tot 100 hartslagen per minuut zijn normaal. Meer dan 100 hartslagen per minuut bij rustende mensen staan bekend als tachycardie en zijn in de volksmond bekend als hartkloppingen. Lees hier wat typische symptomen en klassieke oorzaken van hartkloppingen zijn. U leert ook hoe u tachycardie op de juiste manier kunt behandelen.

Hartkloppingen: symptomen herkennen 

Omdat het rennende hart gewoonlijk wordt geassocieerd met een algemene fysieke activering, is het niet alleen merkbaar in het hart, maar in het hele organisme. Een kloppend hart wordt daarom meestal geassocieerd met veel verschillende lichaamsgevoelens. Hoewel deze symptomen vaak onschadelijk zijn, kunnen ze beangstigend zijn, vooral als ze plotseling optreden.

De volgende symptomen worden meestal geassocieerd met een racehart:

 • kloppend gevoel op de borst (hartkloppingen) 
 • hoge pols 
 • Zweten en klamme handen 
 • duizeligheid 
 • snelle ademhaling of kortademigheid 
 • Beven 
 • misselijkheid 
 • innerlijke onrust 

Hoe ontwikkelt een racehart zich? 

Enerzijds kan een kloppend hart een gezonde aanpassing van lichaam en hart aan stress zijn. Aan de andere kant kan het ook een teken zijn van een ernstige ziekte. Over het algemeen klopt het hart sneller wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan zowel fysieke als psychologische stress.

Dit komt doordat het lichaam onder stress meer energie en meer zuurstof nodig heeft: het lichaam heeft dan een betere doorbloeding nodig. Hij bereikt dit door het hart met een snellere hartslag, die op zijn beurt aanvoelt als een kloppend hart.

De volgende oorzaken kunnen hartkloppingen veroorzaken:

 • Ongerustheid/zorgen 
 • Spanning/stress 
 • Te zware fitness oefening 
 • Zwangerschap 
 • Menopauze 
 • HyperthyreoÔdie l
 • Lage bloeddruk 
 • Uitdroging 

Enkele van deze oorzaken worden hieronder in meer detail besproken.

Oorzaken van hartkloppingen 

Hartkloppingen kunnen veel verschillende oorzaken hebben en zijn in de meeste gevallen niet gevaarlijk. Maar hartkloppingen kunnen ook een ernstig waarschuwingssignaal zijn voor een medisch noodgeval.

Plotselinge hartkloppingen moeten daarom niet alleen worden beoordeeld, maar er moet ook rekening worden gehouden met omgevingsfactoren en actuele fysieke activiteit. Afhankelijk van wanneer het racehart optreedt, kan de oorzaak vaak worden afgeleid.

Onschadelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld een snelle hartslag tijdens opwinding en beweging. Hormonale veranderingen kort voor je menstruatie in de vorm van premenstrueel syndroom (PMS) of tijdens de zwangerschap kunnen ook leiden tot een hartkloppingen, vaak in combinatie met hoofdpijn en zweten.

Lage bloeddruk veroorzaakt een snelle hartslag 

Vaak is een lage bloeddruk direct na het eten of na het opstaan de oorzaak van hartkloppingen. Om de lage bloeddruk te verhogen, moet het hart compenserend sneller kloppen.

Een dergelijke lage bloeddruk heeft meestal onschadelijke oorzaken, maar kan ook duiden op hartinsufficiŽntie of in extreme gevallen zelfs als bijwerking van een hartaanval.

Hartkloppingen en hartritmestoornissen 

Hartstilstand en andere aritmieŽn komen vaak voor samen met veranderingen in de snelheid van de hartslag. Dit moet worden onderscheiden van eenvoudige hartkloppingen en is gemakkelijk te verwarren, aangezien zowel hartritmestoornissen als hartkloppingen vergelijkbare symptomen kunnen veroorzaken en voornamelijk worden waargenomen als hartkloppingen voor de betrokken persoon.

De beste manier om erachter te komen of u daadwerkelijk een aritmie heeft, is met behulp van een ECG (elektrocardiogram) en een lichamelijk onderzoek door een arts.

Arit
mieŽn 
Afwijkingen van het ritme waarmee het hart pompt. Het hart kan zowel te snel (tachycardie) als te traag kloppen (bradycardie)

Schildklier en hartkloppingen 

De schildklier heeft een grote invloed op onze lichaamsactiviteit en stofwisseling. Als de schildklier overactief is, leidt dit ook tot een verhoogde hartactiviteit tot en met verhoogde bloeddruk en een hoge polsslag. In extreme gevallen kan dit ook aanvoelen als een kloppend hart.

Een te trage schildklier of thyroÔditis van Hashimoto (een speciale vorm van een traag werkende schildklier) heeft daarentegen de neiging het tegenovergestelde teweeg te brengen: verminderde lichamelijke activiteit, vermoeidheid, zwakte en een vertraagde pols.

Racen hart 's nachts 

Nachtelijke hartkloppingen tijdens het liggen moeten echter anders worden beoordeeld dan hartkloppingen op de dag na lichamelijke activiteit. Hartkloppingen 's nachts die optreden zonder enig extern bewijs kunnen verontrustend zijn en kunnen duiden op een ziekte.

Maar er zijn 's nachts ook veel onschadelijke oorzaken, zoals psychosomatische klachten of hartkloppingen na het nuttigen van alcohol de avond ervoor.

Psychosomatische klachten
hoofdpijn, migraine, rugpijn, nekpijn, pijn in de schouders, maag- of darmstoornissen, gewrichtsklachten, pijn op de borst, misselijkheid, tintelingen in handen of voeten, hoge bloeddruk, duizeligheid, verlammingsverschijnselen.

Wat te doen tegen een kloppend hart? 

Zodra de beschreven symptomen, zoals tremoren (ritmische, bevende, onwillekeurige beweging die ontstaat wanneer spieren zich herhaaldelijk samentrekken en weer verslappen), kortademigheid, duizeligheid en misselijkheid, worden opgemerkt, rijst al snel de vraag wat er kan worden gedaan om een hartkloppingen te voorkomen.

Vaak helpt het gewoon wachten of het doen van specifieke ontspanningsoefeningen om het lichaam te kalmeren en zo het hart te verlichten. Soms kan het helpen om een glas koud, koolzuurhoudend water te drinken zodat je moet boeren.

Als de hartkloppingen onverwacht optreden of in combinatie met andere lichamelijke symptomen die u zorgen baren, dient de behandelende arts te worden geraadpleegd. Met name hartkloppingen die optreden in combinatie met plotseling bewustzijnsverlies, moeten medisch nauwkeuriger worden opgehelderd om ernstige aandoeningen van het cardiovasculaire systeem uit te sluiten.

 


 
 B1&BB1