Waarom hebben vrouwen vlugger koud?

De vraag waarom vrouwen het vaker en sneller koud hebben dan mannen is eenvoudig te beantwoorden:

De lichaamssamenstelling is hiervoor verantwoordelijk. Puur statistisch gezien bestaat het lichaam van een man uit gemiddeld 40 procent uit spieren en slechts voor 15 procent uit vet.

Genderspecifieke perceptie van verkoudheid

Bij vrouwen is de actieve lichaamsmassa, d.w.z. de spieren, veel minder uitgesproken; het vrouwelijk lichaam bestaat gemiddeld voor 25 procent uit spieren en net geen 25 procent uit vet. Vet kan warmte isoleren, maar niet produceren. Spierwerk is hiervoor verantwoordelijk.

In het verleden werd dit kleine "onrecht" van de natuur min of meer gecompenseerd met de vergelijking "minder warmteontwikkeling, maar betere isolatie".

Minder vet In onze tijd is er echter een slank schoonheidsideaal, vrouwen worstelen met elke kilo van hun vet en daarom hebben ze vaak niet genoeg warmteproductie of isolatie.

Vrouwen hebben een andere perceptie van verkoudheid Een andere reden waarom vrouwen het meer koud hebben, is hun relatief dunne huid in vergelijking met die van mannen. De mannelijke epidermis is 15 procent sterker dan de vrouwelijke.

Als er warmteverlies dreigt, vernauwen de bloedvaten zich en wordt de bloedtoevoer naar de huid verminderd, wat bij een dunne huid gemakkelijker werkt dan bij een dikke huid. Het huidoppervlak van een vrouw wordt dan tot drie graden kouder dan dat van een man, wat betekent dat het temperatuurverschil tussen de huid en de binnenkant van het lichaam groter is dan dat van een man. Dienovereenkomstig heeft de vrouw een verhoogd gevoel van kou.