Vitamine B6 (pyridoxine)
Vitamine B6 - ook wel pyridoxine genoemd - is een in water oplosbare vitamine en behoort tot de groep van B-vitamines. Strikt genomen omvat de term vitamine B6 drie stoffen, namelijk pyridoxol, pyridoxal en pyridoxamine. Vitamine B6 moet van buitenaf aan het lichaam worden toegevoerd, maar zit in veel voedingsmiddelen, waardoor vitamine B6-tekort zelden optreedt.

Vitamine B6: effect op groei 

Vitamine B6 speelt een doorslaggevende rol bij de opbouw en omzetting van eiwitten in het lichaam. Het is een belangrijk co-enzym voor de stofwisseling van aminozuren, waarmee co-enzymen als bestanddeel van enzymen samenwerken om ervoor te zorgen dat biochemische reacties sneller verlopen.

Tijdens de aminozuurstofwisseling worden aminozuren omgezet in lichaamseigen stoffen. Deze omvatten de boodschappersubstanties serotonine, histamine en dopamine. Terwijl histamine een rol speelt bij allergische reacties in het lichaam, zijn serotonine en dopamine belangrijk voor het geluksgevoel.

Net als bij de aminozuurstofwisseling is vitamine B6 ook betrokken bij de stofwisseling van het centrale zenuwstelsel. Daarnaast speelt deze vitamine ook een belangrijke rol bij de vorming van hemoglobine - het rode bloedpigment - en galzuur en is ook onmisbaar voor het immuunsysteem.

Tot slot is vitamine B6 ook belangrijk voor de groei en ontwikkeling van ons lichaam. Daarom moet tijdens de zwangerschap, naast voldoende foliumzuur en vitamine B12, voor een voldoende hoge dosis vitamine B6 worden gezorgd.

Therapeutisch gebruik van vitamine B6 

Vitamine B6 wordt voornamelijk gebruikt om huidaandoeningen en misselijkheid te behandelen. Bij misselijkheid tijdens de zwangerschap wordt een dagelijkse dosis van ongeveer 20 milligram aanbevolen, bij reisziekte kan de dosis hoger zijn. Vitamine B6 zou ook de symptomen van het premenstrueel syndroom (PMS) en het capaaltunnelsyndroom verlichten.

Daarnaast kan vitamine B6 ook worden ingenomen om het immuunsysteem te versterken, zowel bij concentratiestoornissen als bij leerstoornissen als bij slaapstoornissen, nachtmerries of depressie. In het algemeen mag vitamine B6 echter alleen voor therapeutische doeleinden worden gebruikt na overleg met de behandelende arts.

Voedingsmiddelen met vitamine B6 

De dagelijkse behoefte aan vitamine B6 is ongeveer 1,5 tot 2 milligram. Omdat vitamine B6 vooral belangrijk is voor de aminozuurstofwisseling, is de dagelijkse behoefte sterk afhankelijk van de opname van eiwitten. Hoe meer eiwitten er worden geconsumeerd, hoe meer vitamine B6 er nodig is. Krachtsporters hebben bijvoorbeeld een verhoogde behoefte aan vitamine B6. Bovendien hebben vrouwen die zwanger zijn of anticonceptiepillen gebruiken, evenals oudere mensen, ook meer vitamine B6 nodig dan de gemiddelde persoon.

Vitamine B6 wordt in veel dierlijk en plantaardig voedsel aangetroffen - er is een bijzonder grote hoeveelheid vitamine B6 in slachtafval, bepaalde soorten vis en volkorenproducten. Twee milligram vitamine B6 zit bijvoorbeeld in:

 • 175 gram sojabonen 
 • 200 gram havermout 
 • 200 gram runderlever 
 • 250 gram volkoren rijst 
 • 450 gram kalfsvlees 
 • 2 kilo fruit (vooral bananen) 

Zuivelproducten, vis (vooral sardines en makreel), gevogelte en varkensvlees, maar ook aardappelen, noten en avocado's zijn ook goede bronnen van vitamine B6.

Hoe hoog het vitamine B6-gehalte in het betreffende voer werkelijk is, hangt ook sterk af van de bereiding. Bij het koken of braden van vlees gaat ongeveer 30 procent van de oorspronkelijke vitamine B6 verloren. Bij diepvriesproducten kan het verlies zelfs oplopen tot 50 procent.

Vitamine B6-tekort: symptomen herkennen 

Een tekort aan vitamine B6 kan ernstige gevolgen hebben, omdat vitamine B6 betrokken is bij de vorming van veel andere stoffen in het lichaam. Een vitamine B6-tekort kan leiden tot een aantal andere deficiŽntieverschijnselen.

Omdat vitamine B6 in veel voedingsmiddelen zit, is een vitamine B6-tekort relatief zeldzaam. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken, zoals antidepressiva, anticonvulsiva of geneesmiddelen tegen tuberculose, worden in het bijzonder getroffen door een dergelijk tekort.

Zelfs een klein tekort aan vitamine B6 kan tot de volgende symptomen leiden:

 • Acne 
 • Ontstekingsveranderingen in de mondhoeken (hoekige rhinitis) 
 • Vermoeidheid en slechte prestaties 
 • Intestinale problemen zoals diarree, maar ook misselijkheid en braken
 • Verhoogde gevoeligheid voor infecties 
 • Groeiachterstand 
 • Lichtgevoeligheid 

Bij vrouwen kan een vitamine B6-tekort ook menstruatiekrampen verergeren.

Als er een sterk vitamine B6-tekort is, kan dit leiden tot functiestoornissen van de lever en het zenuwstelsel. Daarnaast kunnen belangrijke mineralen zoals magnesium, ijzer of calcium niet meer door het lichaam worden gebruikt.

Overdosering van vitamine B6 

Als gedurende een lange periode hoge doses vitamine B6 worden ingenomen, kan een overdosis optreden. Een chronische overdosis is een dagelijkse inname van meer dan 500 milligram vitamine B6. Deze hoeveelheid kan niet op natuurlijke wijze worden bereikt - d.w.z. door voedselopname - maar alleen door de inname van voedingssupplementen.

Het Federaal Instituut voor Risicobeoordeling (BfR) adviseert een maximale hoeveelheid van 3,5 milligram per dag als richtlijn voor een aanvullende aanvoer van vitamine B6 via voedingssupplementen.

Na verloop van tijd kan zenuwbeschadiging optreden als gevolg van een overdosis vitamine B6. Deze worden bijvoorbeeld merkbaar door symptomen van verlamming, reflexfalen, stoornissen van het temperatuurgevoel of gevoelloosheid in de ledematen. Een ontstekingsreactie van de huid (dermatitis) kan ook optreden.