Wat uw urine zegt over uw gezondheid
Dagelijks wordt ongeveer ťťn tot anderhalve liter urine via de nieren uitgescheiden. Meestal besteden we weinig aandacht aan de plas - ten onrechte, omdat het uiterlijk en de geur van de urine belangrijke informatie kunnen geven over de vochtbalans en zelfs informatie over mogelijke ziektes.

Het loont dus de moeite om zo nu en dan eens wat beter naar het toilet te kijken. We hebben een overzicht samengesteld van de mogelijke betekenis van urineveranderingen voor u. Urinegeur en kleur spelen een centrale rol.

Identificeer ziekten in urine

Sinds de oudheid is het zogenaamde urineonderzoek in de geneeskunde lange tijd een van de belangrijkste diagnostische methoden geweest. Naast kleur, troebelheid en geur werd ook de smaak getest. Diabetes mellitus ("honingzoete stroom") werd al in de 17e eeuw vastgesteld.

Door de technische vooruitgang van de geneeskunde heeft het louter observeren van urine tegenwoordig aan belang ingeboet. Desalniettemin kunnen merkbare veranderingen in de urine bijdragen aan de vroege opsporing van ziekten, indien geschikte tests worden uitgevoerd.

Samenstelling van de urine
Urine is voor 95 procent uit water. Verdere componenten zijn ureum en elektrolyten, evenals creatinine, urinezuur en andere zuren, vitamines, hormonen en kleurstoffen.

De samenstelling van de urine kan door verschillende factoren veranderen en merkbaar worden door abnormale geur en uiterlijk.

Wat betekent donkere urine?

De kleur van de urine verandert van nature met de hoeveelheid die u drinkt. Want hoe meer vloeistof je drinkt, hoe meer verdund en dus lichter de urine is. Gele tot kleurloze, transparante urine is meestal een teken dat u genoeg of veel drinkt.

Als de urinekleur echter meer aan amber doet denken of als de urine zelfs bruin is, moet u meer drinken. Als de urine donker blijft ondanks dat u meer drinkt, is het raadzaam een ​​arts te raadplegen.

Verkleurde urine: mogelijke oorzaken

Een kleurverandering van de urine kan verschillende oorzaken hebben: De consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, de inname van vitamines of medicijnen en diverse ziekten kunnen verkleuring van de urine veroorzaken.

 • Kleurloos: Kleurloze urine komt van nature voor bij verhoogde vochtopname. Het verhogen van de hoeveelheid water die u drinkt vanwege extreme dorst kan echter een aanwijzing zijn voor diabetes mellitus. Het urinegehalte (diabetes insipdus) is een minder voorkomende oorzaak van grote hoeveelheden kleurloze urine: bij deze ziekte kunnen de nieren de urine niet concentreren vanwege hormonale factoren.
 • Neon geel: De inname van hoge doses vitamine B2 kan de urine intens geel kleuren. De verkleuring is onschadelijk en verdwijnt wanneer de bereiding wordt stopgezet.
 • Oranje tot bruin: Oranje of bruine urine kan een teken zijn dat u te weinig drinkt. Er kunnen echter ook bepaalde ziekten van de lever en de galwegen achter zitten: de oorzaak van de donkere urine is dan een verhoogde uitscheiding van het galpigment bilirubine. Daarnaast kan het antibioticum nitrofurantoÔne de urine verkleuren van oranje naar bruin.
 • Rood: als de urine rood is, kan dit een aanwijzing zijn voor bloed in de urine (hematurie). Maar zelfs na consumptie van grote hoeveelheden rode biet of bramen kan de urine tijdelijk rood lijken. Bovendien kan het spiereiwit myoglobine bij spierschade - bijvoorbeeld na een ongeval met zware kneuzingen of extreme wedstrijdsport - de urine rood kleuren. Andere mogelijke oorzaken van rode urine kunnen het gebruik van het antibioticum rifampicine en de stofwisselingsziekte porfyrie zijn.
 • Bruin tot zwart: Geneesmiddelen met de actieve ingrediŽnten L-dopa of alfa-methyldopa kunnen de urine erg donker verkleuren. Zeldzame oorzaken van bruine tot zwarte urinekleur kunnen de stofwisselingsstoornis alkaptonurie en een bepaalde vorm van huidkanker (kwaadaardig melanoom) in een vergevorderd stadium zijn.
 • Groen of blauw: Blauwe of groene urine is zeldzaam - mogelijke oorzaken zijn onder meer verschillende actieve farmaceutische ingrediŽnten zoals amitriptyline, indomethacine, mitoxantron of propofol, evenals multivitaminepreparaten, zeldzame genetische ziekten of infecties.

Bewolkte urine? Op naar de dokter!
De urine is helder bij gezonde mensen. Als het er troebel uitziet of als er vlokken in de urine zitten, kan dit een aanwijzing zijn voor een infectie of aandoening van de urinewegen. Dit komt doordat bacteriŽn, schimmelpathogenen, rode bloedcellen (erytrocyten) of witte bloedcellen (leukocyten) in de urine kunnen verschijnen en deze kunnen vertroebelen. Pus (bijvoorbeeld bij nierontsteking) of lipiden (bijvoorbeeld bij nefrotisch syndroom) kunnen de urine wit doen lijken.

Schuimende urine van proteÔne

Als de urine schuimt, kan dit een aanwijzing zijn voor eiwit in de urine (proteÔnurie). In sommige gevallen is dit ongevaarlijk: vooral bij jongeren kunnen stress, lichamelijke inspanning of koorts leiden tot eiwit in de urine.

Desalniettemin moet u schuimende urine laten zuiveren door de arts. Omdat bij veel nieraandoeningen de nieren hun filterfunctie voor eiwitten verliezen, die wordt uitgedrukt door eiwit in de urine.

Urine stinkt: wat zit erachter?

Verse urine is meestal nagenoeg reukloos. De typische urinegeur ontstaat pas daarna door de afbraak met bacteriŽn. Tijdelijke geurveranderingen zijn meestal ongevaarlijk en kunnen optreden na consumptie van bijvoorbeeld asperges, uien of knoflook.

Als de urine echter constant vreemd ruikt, kan dit een teken van ziekte zijn en moet dit door een arts worden onderzocht. Hier is een overzicht van mogelijke oorzaken van een waarneembare urinegeur:

 • Ammoniak: Bij urineweginfecties veroorzaakt door bepaalde bacteriŽn en een vitamine D-tekort kan de urine naar ammoniak ruiken.
 • Zoete geur / aceton: Wanneer zogenaamde ketonen (ketonlichamen) in de urine verschijnen, wordt een zoete, fruitige tot zure geur geproduceerd, die doet denken aan nagellakverwijderaar die aceton bevat. De oorzaak kan onbehandelde diabetes mellitus zijn, maar ketonen kunnen ook in de urine verschijnen bij koorts, zware lichamelijke inspanning, langdurige voedselonthouding en na ernstige verwondingen of operaties.
 • Alcoholisch: Als u verslaafd bent aan alcohol, kan de urine een alcoholische geur aannemen.
 • Zwavelhoudend: Na consumptie van asperges kan de urine tijdelijk naar zwavel ruiken. De reden is de zwavelverbinding asparaginezuur in asperges, waarvan de afbraakproducten worden uitgescheiden in de urine. Knoflook of uien kunnen ook de urine naar zwavel laten ruiken.
 • Verrot: Als de urine naar rotte eieren ruikt, kan er een tumor of een ander weefselvernietigend proces in de urinewegen zijn. Aanhoudende bedorven urinegeur moet daarom worden opgehelderd door een arts.
 • Visachtig: bij de zeldzame stofwisselingsziekte trimethylaminurie ("visgeur-syndroom") ontbreekt het lichaam aan een enzym in de lever. Hierdoor kan de sterk naar vis ruikende stof trimethylamine niet worden afgebroken en wordt onder meer uitgescheiden in de urine. Bij vrouwen is een infectie in het genitale gebied echter veel vaker de oorzaak van een visgeur bij het urineren.

Zwanger? De urine verraadt het!

Zwangerschap kan worden aangetoond met een urinetest vanaf ongeveer 14 dagen na het uitblijven van de menstruatie. De test laat zien of het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine), dat tijdens de zwangerschap wordt aangemaakt, in de urine kan worden gedetecteerd.

De hoeveelheid hCG kan echter niet met een urinetest worden bepaald - een uitspraak over hoever de zwangerschap is gevorderd kan daarom alleen bij de gynaecoloog.

Alcohol en drugs: sporen in urine

De afbraak van alcohol en veel verschillende bedwelmende middelen zoals THC (cannabis) kan in de urine worden opgespoord. Afhankelijk van de stof en de hoeveelheid opgenomen werkzame stof kunnen sporen van consumptie nog enkele weken in de urine waarneembaar zijn.

 

 

 

 B1&BB1