Interpreteer nierpijn correct

Nierpijn kan worden veroorzaakt door verschillende ziekten van verschillende ernst. Nieraandoeningen worden vaak ontdekt tijdens routinematige bloed- of urinetests. Soms leiden rugpijn of pijn in de nierregio echter ook tot een doktersbezoek. De arts moet dan duidelijk maken of de pijn van de rug of de gepaarde nier komt.

Nierpijn: waar? Rechts, links, beide kanten 

Nierpijn treedt vooral op in het nierbekken. Afhankelijk van het feit of een of beide nieren zijn aangetast, kan nierpijn rechts, links of aan beide zijden van het lichaam optreden. Terwijl rugpijn de beweging belemmert en vaak tot een gebogen houding leidt, hoeft nierpijn dat niet per se te betekenen. Als een lichte tik met de rand van de hand, ongeveer twee tot drie vingers boven de bekkenkam pijn veroorzaakt of verergert, duidt dit op een nierprobleem. Een urinetest kan de diagnose bevestigen.

Nierpijn kan ook optreden tijdens de zwangerschap, waarbij in eerste instantie niet duidelijk is of het rugpijn of nierpijn is. Nierpijn treedt op tijdens de zwangerschap, wanneer de druk op de urinewegen ervoor zorgt dat de urine terug in het nierbekkenstelsel terechtkomt. Men spreekt dan van een niercongestie, die snel moet worden behandeld.

Mogelijke oorzaak van nierpijn 

Iedereen die nierpijn heeft, moet beslist een arts raadplegen. Ze kunnen wijzen op ernstige ziekten. Deze ziekten omvatten bijvoorbeeld:

  • Ontsteking van het nierbekken als gevolg van een "stijgende" blaasontsteking.
  • Nier ontsteking
  • Nierkanker 
  • Nierstenen 
  • Niergrutten 
  • Nierkolieken 

Nierstenen als oorzaak van nierpijn 

Nierstenen ontstaan wanneer de urine oververzadigd is met steenvormende stoffen zoals calcium, oxalaat, fosfaat, urinezuur en cystine. Daarom moeten mensen die vatbaar zijn voor steenvorming, dranken zoals koffie, zwarte thee en alcohol vermijden, omdat deze de urine verrijken met steenvormende stoffen.

Normaal gesproken maken bepaalde stoffen (bijv. Calciumbindend citraat) het moeilijk voor een urinestof om neer te slaan uit de urinevloeistof die daarmee oververzadigd is. Als deze remmers echter maar in kleine hoeveelheden aanwezig zijn, bevordert dit in eerste instantie ook de vorming van minuscule kristallen, griesmeel genaamd. Als de omstandigheden gunstig zijn, zullen na verloop van tijd grotere nierstenen uit dit griesmeel ontstaan.

Nierkoliek als gevolg van nierstenen 

Zolang het griesmeel of kleine stenen is, kan 80 procent ervan worden uitgescheiden door grote hoeveelheden (gedurende een periode van weken) via de urineleider en de blaas te drinken zonder hevige pijn te veroorzaken. Vochtige lumbale kompressen en warme volledige baden zijn aanvullende huismiddeltjes.

Aan de andere kant, als een grote steen uit de nier dwaalt, treedt vaak pijnlijke koliek op. Dan is veel drinken niet genoeg. De stenen worden van buitenaf verpletterd met schokgolven. De fragmenten komen vanzelf los. Of de stenen worden verwijderd met een endoscoop of als onderdeel van een open operatie. Soms kunnen ze ook met medicijnen worden opgelost.

Symptoom van bekkenontsteking 

Nierpijn kan een symptoom zijn van een ontsteking van de nieren (pyelonefritis). Nierbekkenontsteking is een acute of chronische ontsteking van het nierbindweefsel, die meestal wordt veroorzaakt door een bacteriŽle infectie. Het kan bijvoorbeeld optreden als gevolg van een blaasontsteking. Bepaalde medicijnen en andere infecties kunnen echter ook leiden tot acute of chronische bekkenontsteking.

In het geval van acute bekkenontsteking van de nier treden naast nierpijn ook hoge koorts en een plotseling gevoel van ziekte op. Na inname van antibiotica geneest de acute nierontsteking meestal.

Soms ontwikkelt zich de acute ontsteking van het nierbekken (chronische interstitiŽle nefritis). Chronische nierontsteking kan lange tijd symptoomvrij zijn, maar symptomen zoals pijn in de zij kunnen ook voorkomen. Een andere mogelijke oorzaak van nierpijn is interstitiŽle nefritis. Met name de ruimte rond de tubuli is ontstoken.

Cyste nieren veroorzaken pijnlijke nier veranderingenen 

De meestal erfelijke cystenieren kunnen ook de oorzaak zijn van nierpijn. Cyste nieren zijn gevaarlijke nierveranderingen waarbij beide nieren meer dan drie cysten hebben. Op de lange termijn leidt de cystenier tot progressief nierfalen.

In het begin zijn er meestal geen symptomen. Op een later tijdstip krijgen de getroffenen echter vaak chronische urineweginfecties, pijn in het niergebied en soms plotselinge urinaire bloeding. Daardoor kunnen de nieren hun taken steeds minder vervullen. Behandeling voor cystenieren gaat in de eerste plaats over het verlichten van symptomen.

Nierkanker als oorzaak van nierpijn 

Pijn in de zij kan ook een aanwijzing zijn voor nierkanker. Risicofactoren voor het ontwikkelen van nierkanker zijn onder meer:

Zwaarlijvigheid Rook hoog-vetgehalte dieet veelvuldig contact met oplosmiddelen die de nieren aantasten en asbest chronische nierziekte Vroege symptomen zijn zeldzaam bij nierkanker. In de gevorderde stadia van nierkanker omvat flankpijn ook koorts, vermoeidheid, verlies van eetlust, bloed in de urine en mogelijk botpijn.

Neem altijd contact op met de huisarts 


 

 

 B1&BB1