Koude voeten - wat te doen?

Koude voeten en koude handen kwellen ons vaak tijdens het koude seizoen. Vooral vrouwen kruipen in de winter vaak met ijsvoeten in bed. Maar koude voeten zijn niet alleen ongemakkelijk. Soms zitten er ook ziektes achter de symptomen. Als de voeten zelfs in de zomer koud blijven worden, moet u de redenen hiervoor door een arts laten ophelderen. Anders zijn er verschillende tips en trucs om koude voeten weer op te warmen en bij te dragen aan een beter welzijn. Lees hier wat helpt tegen ijsvoeten.

Hoe ontstaan koude voeten?

Koude voeten kunnen vele oorzaken hebben. Sommige zijn onschadelijk, andere hebben medische behandeling nodig.

Een van de meest voorkomende oorzaken is verkoudheid van buitenaf. Daarom koelen voeten snel af zodra het koude seizoen aanbreekt. Als de temperatuur daalt, probeert ons lichaam alle belangrijke organen te voeden en tegen de kou te beschermen. Zodat de hersenen, het hart en alle andere organen warm zijn, wordt de warmte aan de voeten en handen onttrokken en herverdeeld.

Het organisme kan de warmte zelfstandig regelen door de bloedvaten te vernauwen en zo het transport van warm bloed naar de handen en voeten te beperken. De vernauwde bloedvaten worden niet van bloed voorzien en de vingers en tenen koelen af. Daarom is het handig om in de herfst en winter dikke sokken en handschoenen aan te trekken tegen de kou. In extreme situaties met zeer lage temperaturen kunnen onbeschermde ledematen zelfs afsterven door het afnemen van bloed.

Andere oorzaken van koude voeten

 Naast de kou kan vocht ook leiden tot ijsklontjes op voeten en handen. Een natte huid veroorzaakt zogenaamde verdampingskoude, waarbij het koude vocht op de huid de warmte naar buiten afvoert. Opnieuw reageert het lichaam door bloedvaten te vernauwen. Mensen die steeds meer last hebben van zweetvoeten, hebben daarom meestal vaker last van koude tenen.

Kleding speelt ook een rol: Strakke schoenen of sokken met strakke manchetten drukken op de bloedvaten en vormen daardoor een belemmering voor een goede doorbloeding. Vorsttemperaturen met vocht en onvoldoende kleding zijn typische oorzaken van koude voeten en handen.

Waarom hebben vooral vrouwen last van koude voeten?

IJsvoeten komen het meest voor bij vrouwen - ongeveer acht op de tien vrouwen hebben er last van. Mannen hebben meestal minder vaak last van de symptomen omdat ze een groter spieraandeel hebben - en spieren genereren lichaamswarmte omdat het gebruik van de spieren energie kost. Slechts ongeveer 20 tot 30 procent van de energie wordt echter gebruikt voor spierarbeid. De rest is beschikbaar als lichaamswarmte.

Terwijl het mannelijk lichaam voor ongeveer 40 procent uit spieren bestaat, is dat bij vrouwen ongeveer 23 procent. Dienovereenkomstig genereert het vrouwelijke organisme minder lichaamswarmte en zijn er meer koude handen en voeten.

Vrouwen hebben ook vaak een lager lichaamsgewicht dan mannen. Daarom hebben ze een ander lichaamsgewicht dan het oppervlak. Deze slechtere verhouding zorgt er ook voor dat vrouwen meer warmte verliezen.

Om het nadeel van een groter warmteverlies in dezelfde tijd te compenseren, concentreert het vrouwelijk lichaam zich bij de warmteverdeling op de centrale organen. En doordat deze in het midden van het lichaam zitten, koelen handen en voeten sneller af.

9 tips tegen koude voeten

Maar wat helpt tegen koude voeten? Probeer de volgende tips:

 

 • Warme sokken: Warme sokken isoleren goed tegen de kou en kunnen voorkomen dat de voeten koud worden. De sokken moeten dik en los zijn. Strakke frets maken de bloedvaten smaller, waardoor het probleem erger wordt.
 • Voorkom zweetvoeten: nattigheid verkoelt de voeten nog meer. Daarom moeten de sokken worden vervangen zodra ze vochtig zijn geworden door zweet.
 • Geen strakke schoenen: strakke schoenen oefenen druk uit op de bloedvaten en belemmeren de bloedcirculatie. Het resultaat is koude voeten.
 • Voetbaden: meer voetbaden gevolgd door droogwrijven stimuleren de bloedcirculatie en vernauwen vernauwde bloedvaten. Het voetbad moet geleidelijk worden verwarmd van ongeveer 33 tot 40 graden Celsius door er heet water op te gieten.
 • Warmwaterkruik: Warmwaterkruiken warmen koude voeten snel op en voorkomen ijsvoeten in bed.
 • Voetmassages: zachte massages bevorderen de bloedcirculatie. Hiervoor kan bijvoorbeeld een egelbal worden gebruikt.
 • Teengymnastiek: op kantoor kunnen kleine oefeningen, zoals wiebelen met uw tenen en cirkelen met uw voeten, helpen.
 • VoetcrŤme: crŤmes met actieve ingrediŽnten die de bloedcirculatie bevorderen, kunnen helpen de voeten op te warmen.
 • Hete kruiden: Chili, peper en gember drijven zweetdruppels in onze gezichten en kunnen het lichaam echt opwarmen.

Voorkom koude voeten

IJsvoeten kunnen specifiek worden voorkomen, vooral door de bloedsomloop te stimuleren. Schepen kunnen getraind worden door een samenspel van warmte en koude. Watertrappelen is populair in de zomer. Het ijskoude water doet de huid tintelen en stimuleert de doorbloeding. In de winter heeft een kort verblijf in de sneeuw hetzelfde effect. De voeten moeten dan onmiddellijk worden gedroogd en opgewarmd. Afwisselend baden of saunabezoeken bevorderen echter ook de bloedcirculatie.

Voetgymnastiek heeft ook een preventieve werking. Het oppakken van voorwerpen met uw tenen is een bijzonder effectieve oefening. Hiervoor wordt bijvoorbeeld een pen laten vallen. Om de voet nog meer uit te dagen, moet de pen zo lang mogelijk met de tenen worden vastgehouden.

Deze tips helpen ook om koude voeten te voorkomen:

 • Vermindering van dierlijke producten: Het cholesterol in dierlijke producten bevordert de ontwikkeling van vasculaire calcificaties, die de bloedcirculatie verstoren. Daarom moeten meer groenten en fruit worden gebruikt.
 • Groene groenten: met name vitamine B beschermt de zenuwen, die belangrijk zijn voor de regulering van warmte en koude in ons lichaam. Daarom zouden er op elk menu voldoende groene groenten moeten staan.
 • Drink voldoende water: Als u veel drinkt, kan het bloed beter circuleren. Een gebrek aan vocht maakt de consistentie van het bloed dikker.
 • Geen alcohol: Alcohol verwijdert water uit het lichaam, waardoor de symptomen erger worden.
 • Sport: regelmatige lichaamsbeweging bevordert de bloedcirculatie.
 • Stoppen met roken: Nicotine vernauwt de bloedvaten en is een risicofactor voor veel ziekten.

Koude voeten als waarschuwingsbord

Koude voeten treden vaak op als de bloedcirculatie in het lichaam beperkt is. Ten eerste is een tintelend gevoel merkbaar in de aangetaste lichaamsdelen. De stof kan ook verkleuren.

De oorzaak van de verminderde bloedcirculatie kan worden gevonden in bloedvaten door het hele lichaam. Enerzijds speelt de conditie van de bloedvaten een rol, anderzijds de doorstromingscondities. Koude voeten kunnen daarom ook worden opgevat als een waarschuwingssignaal voor ziekten. Als iemand altijd last heeft van koude voeten, kan het raadzaam zijn om de oorzaak door een arts te laten ophelderen.

Rol van de bloedvaten

Koude voeten kunnen een indicatie zijn van verminderde bloedvaten. De volgende oorzaken zijn bijvoorbeeld mogelijk:

 • Lage bloeddruk: als de bloeddruk te laag is, kan de bloedtoevoer naar de handen en voeten afnemen.
 • Vasculaire calcificaties: vasculaire calcificaties zijn ook bekend als arteriosclerose. Afzettingen in de bloedvaten verminderen de doorbloeding. De afzettingen worden veroorzaakt door vetten. Vooral cholesterol wordt verantwoordelijk geacht voor de vernauwingen.

Andere risicofactoren voor arteriŽle calcificatie zijn tabaksgebruik, diabetes en stress. Een gezonde voeding met weinig dierlijke producten kan het risico op aderverkalking verkleinen.

Zenuwaandoeningen als oorzaak van koude voeten

Zenuwen spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze nemen externe signalen, zoals aanraking, waar en geven deze door aan de hersenen. En ze ontvangen signalen van de hersenen. Het organisme reguleert de bloedstroom door het autonome zenuwstelsel met behulp van hormonen.

Zenuwaandoeningen kunnen daarom de regulering van koude en warmte beÔnvloeden. Diabetes kan bijvoorbeeld op lange termijn de zenuwen beschadigen (diabetische neuropathie). Daarnaast hebben hormonale klachten invloed op de warmteregulatie. Dit omvat onder meer een traag werkende schildklier.

Onze psyche heeft ook invloed op het lichaam. Door het autonome zenuwstelsel en de verschillende hormonen kunnen emotionele klachten de doorbloeding beÔnvloeden. Stress, depressie en angstaanvallen zijn ook mogelijke oorzaken van koude voeten.

Syndroom van Raynaud

Als uw handen en voeten constant koud zijn, kan het syndroom van Raynaud achter de symptomen zitten. Dit is een vaataandoening die krampen, pijn en verkleuring van handen en voeten veroorzaakt. Naast verschillende medicijnen kan multiple sclerose of carpaal tunnelsyndroom de ziekte veroorzaken. Deze vorm van circulatiestoornis moet beslist door een arts worden onderzocht.