Hoe gezond zijn tomaten?
In bepaalde gevallen nogal schadelijk

Tomaten: zo rond en zo gezond

Tomaten zien er niet alleen smakelijk uit en zijn veelzijdig. Ze zijn ook erg gezond - als je ze kunt verdragen.
 • Tomaten bevatten de secundaire plantensubstantie lycopeen. Volgens verschillende onderzoeken beschermt dit ingrediŽnt tegen hart- en vaatziekten omdat het het "slechte" LDL-cholesterol in het bloed verlaagt. Lycopeen onderschept ook vrije radicalen.
 • Het carotenoÔde lycopeen wordt nog beter opgenomen tijdens het koken. Omdat carotenoÔden in vet oplosbaar zijn, moet altijd een druppel olie worden toegevoegd.
 • De smakelijke groenten zijn rijk aan vitamine C en leveren naast vele andere mineralen en sporenelementen ook veel kalium.
 • Figuurbewuste mensen zullen graag tomaten pakken. Met slechts 18 calorieŽn per 100 gram is de tomaat een lichtgewicht als het om calorieŽn gaat. Geen wonder: 90 procent van de groenten bestaat uit water.

Nachtschadefamilie met donkere kanten

Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie. Deze bevatten van nature gifstoffen die niet iedereen kan verdragen.

 • Alle nachtschadeplanten bevatten giftige alkaloÔden, inclusief tomaten. Deze alkaloÔden bevatten overigens ook de nicotine van de tabaksplant of de atropine van de dodelijke nachtschade. Plantaardige nachtschadeplanten zoals aardappelen, aubergines en tomaten bevatten de alkaloÔde solanine.
 • De solanine in de tomaat is de tomatine. Solanine kan aanhoudende spiercontracties en krampen veroorzaken, evenals spierverharding en -stijfheid. Solanine kan ook de celwanden in de darmwand vernietigen.
 • In nachtschadeplanten, waaronder tomaten, zit ook calcitrol, een vorm van vitamine D die verantwoordelijk is voor het reguleren van de calciumopname in het lichaam. Als je te veel nachtschade eet, wordt er meer calcium door de darmen opgenomen en in het bloed afgegeven. Dit overtollige calcium wordt vervolgens in het lichaam afgezet. De gevolgen kunnen arteriosclerose, pijn en artritis zijn.
 • Lectines beschermen nachtschade tegen insecten en schimmels. Bij mensen werken deze lectines als "antinutriŽnten". Dit betekent dat ze de opname van andere voedingsstoffen belemmeren, maar zelf weinig of geen voedingswaarde hebben.

Wie zou tomaten moeten opgeven?

Tomaten zijn gezond voor sommigen, schadelijk voor anderen.

 • Niet iedereen is even ontvankelijk voor de tomatenlectines en alkaloÔden. Bij een intacte darm met een gezonde darmflora komen beduidend minder van deze gifstoffen ons lichaam binnen.
 • Bovendien hangen de schadelijke effecten van lectines nauw samen met de menselijke bloedgroep. Preciezer gezegd, ze reageren op bepaalde antigenen. BeÔnvloed zijn het A-antigeen van bloedgroep A en het B-antigeen van bloedgroep B. Hier kunnen de lectines leiden tot stofwisselingsstoornissen.
 • Ziekten van de darm, maar ook artritis en gewrichtsstijfheid, kunnen het gevolg zijn als uw lichaam niet kan omgaan met de nachtschadefamilie. Zelfs niet-specifieke symptomen, zoals gevoeligheid voor het weer of slapeloosheid, kunnen hierop duiden.
 • Als je last hebt van bovenstaande klachten, vermijd dan tomaten - maar ook andere nachtschadeplanten zoals aardappelen, aubergines of paprika's.