|
Tomaten
zien er niet alleen smakelijk uit en zijn veelzijdig. Ze zijn ook erg
gezond - als je ze kunt verdragen.
- Tomaten bevatten de secundaire plantensubstantie lycopeen. Volgens
verschillende onderzoeken beschermt dit ingrediënt tegen hart- en
vaatziekten omdat het het "slechte" LDL-cholesterol in het
bloed verlaagt. Lycopeen onderschept ook vrije radicalen.
- Het carotenoïde lycopeen wordt nog beter opgenomen tijdens het
koken. Omdat carotenoïden in vet oplosbaar zijn, moet altijd een
druppel olie worden toegevoegd.
- De smakelijke groenten zijn rijk aan vitamine C en leveren naast
vele andere mineralen en sporenelementen ook veel kalium.
- Figuurbewuste mensen zullen graag tomaten pakken. Met slechts 18
calorieën per 100 gram is de tomaat een lichtgewicht als het om
calorieën gaat. Geen wonder: 90 procent van de groenten bestaat uit
water.
Nachtschadefamilie met donkere kanten
Tomaten behoren tot de nachtschadefamilie. Deze bevatten van nature
gifstoffen die niet iedereen kan verdragen.
- Alle nachtschadeplanten bevatten giftige alkaloïden, inclusief
tomaten. Deze alkaloïden bevatten overigens ook de nicotine van de
tabaksplant of de atropine van de dodelijke nachtschade.
Plantaardige nachtschadeplanten zoals aardappelen, aubergines en
tomaten bevatten de alkaloïde solanine.
- De solanine in de tomaat is de tomatine. Solanine kan aanhoudende
spiercontracties en krampen veroorzaken, evenals spierverharding en
-stijfheid. Solanine kan ook de celwanden in de darmwand
vernietigen.
- In nachtschadeplanten, waaronder tomaten, zit ook calcitrol, een
vorm van vitamine D die verantwoordelijk is voor het reguleren van
de calciumopname in het lichaam. Als je te veel nachtschade eet,
wordt er meer calcium door de darmen opgenomen en in het bloed
afgegeven. Dit overtollige calcium wordt vervolgens in het lichaam
afgezet. De gevolgen kunnen arteriosclerose, pijn en artritis zijn.
- Lectines beschermen nachtschade tegen insecten en schimmels. Bij
mensen werken deze lectines als "antinutriënten". Dit
betekent dat ze de opname van andere voedingsstoffen belemmeren,
maar zelf weinig of geen voedingswaarde hebben.
Wie zou tomaten moeten opgeven?
Tomaten zijn gezond voor sommigen, schadelijk voor anderen.
- Niet iedereen is even ontvankelijk voor de tomatenlectines en
alkaloïden. Bij een intacte darm met een gezonde darmflora komen
beduidend minder van deze gifstoffen ons lichaam binnen.
- Bovendien hangen de schadelijke effecten van lectines nauw samen
met de menselijke bloedgroep. Preciezer gezegd, ze reageren op
bepaalde antigenen. Beïnvloed zijn het A-antigeen van bloedgroep A
en het B-antigeen van bloedgroep B. Hier kunnen de lectines leiden
tot stofwisselingsstoornissen.
- Ziekten van de darm, maar ook artritis en gewrichtsstijfheid,
kunnen het gevolg zijn als uw lichaam niet kan omgaan met de
nachtschadefamilie. Zelfs niet-specifieke symptomen, zoals
gevoeligheid voor het weer of slapeloosheid, kunnen hierop duiden.
- Als je last hebt van bovenstaande klachten, vermijd dan tomaten -
maar ook andere nachtschadeplanten zoals aardappelen, aubergines of
paprika's.
|
|