533 miljoen telefoonnummers en persoonlijke gegevens van Facebook gebruikers zijn online gelekt

Zitten mijn gegevens bij het Facebook lek?

In de afgelopen dagen weekend werd duidelijk dat de persoonlijke gegevens van een half miljard Facebook gebruikers zijn gelekt. Ze zouden al in 2019 zijn gestolen. Ze zwerven nu over internet, zodat criminelen er misbruik van kunnen maken voor allerhande vormen van oplichting.

Hoe weet je of je gegevens erbij zitten?
Om welke data gaat het eigenlijk?
En wat kun je doen als je gegevens inderdaad gelekt zijn?.

Programmeurs hebben inmiddels twee handige tooltjes ontwikkeld waarmee je snel kunt opzoeken of je bij het Facebook-lek zit:

Benikerbij.nl - Hierbij geef je je mobiele nummer in en krijg je direct de melding of je bij het lek zit (of niet).

jstsch.com/facebook - Hierbij geef je je voor en achternaam in, waarna je een melding krijgt of je er bij zit en zie je de laatste 3 cijfers van je mobiele nummer vermeld. Om welke gegevens gaat het eigenlijk?

Het goede nieuws is dat het niet om supergevoelige informatie gaat, zoals wachtwoorden of je persoonlijke gesprekken (chats) met een vriend(in). Het gaat om telefoonnummers, volledige namen, locatiegegevens, e-mailadressen, geboortedata en overige informatie. Denk aan je relatiestatus of de naam van je werkgever. Van gedupeerden is niet altijd dezelfde informatie gelekt, het wisselt nogal.

Het gaat volgens tech-journalist Daniel Verlaan om 5,6 miljoen Nederlandse accounts, ruwweg de helft van het totaal aantal Nederlandse Facebookgebruikers.

Wat moet je doen als jouw gegevens gelekt zijn?

Je hoeft niet je Facebook-wachtwoord te veranderen. Die is niet gelekt. Je moet wl alert zijn op extra doortrapte phishing mails waarin persoonlijke informatie kan zijn verwerkt.

Reageer niet op smsjes met verzoeken om pincodes, wachtwoorden of betaalverzoeken. Ook sms wordt gebruikt voor phishing.

Wees ook alert op Whatsapp fraude. Oplichters kunnen jouw gegevens (locatie, relatiestatus, geboortedatum) misbruiken voor een geloofwaardig verhaal richting jou, of richting je familieleden.

Het is geen gek idee je (groot)ouders te waarschuwen dat ze niet moeten ingaan op een geappt verzoek om geld uit jouw naam, of een appje van een onbekende die geld vraagt voor jouw verjaardag.